1 van de 7 pom recepten van Judith Cyrus uit haar kookboek “Paramaribo”
Vegetarische pom
Ingrediënten
- 1 kg pomtayer, diepvries
- sap van 2 sinaasappels
- 1 eetl. piccalilly
- 50 ml cognac
- 2 eetl. suiker
- 1 theel. zout
- 4 eetl. zonnebloemolie
- 150 g boter of ghee, koud en in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
200 g (gemengde) - 6 tomaten, ontzaad en in blokjes
- 1 blik tomatenpuree, 70 g
- 500 ml water
- 2 takken selderie, fijngesneden
- 1 laurierblad
- ½ theel. gemalen nootmuskaat
- 3 pimentkorrels
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 madame-jeanette
- zout en peper
Voorbereiding
- Ontdooi de pomtayer.
- Meng 1 dag vantevoren de ontdooide en uitgelekte pomtayer met het sinaasappelsap, de piccalilly, cognac, suiker en het zout.
Bereiden
- Verhit de olie en 50 gram boter in een braadpan en fruit ui en knoflook goudbruin.
- Roerbak de groenten, tomaten en tomatenpuree voor 2 minuten.
- Blus af met het water en voeg selderie, laurier, nootmuskaat, pimentkorrels, bouillonblokjes en madame-jeanette peper toe.
- Stoof 30 minuten op laag vuur.
- Verwijder de madamejeanette peper uit de jus.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Beboter een ovenschaal van 20 bij 30 cm.
- Roer alle jus plus groenten door het pomtayermengsel en giet het in de beboterde ovenschaal.
- Strijk de bovenkant glad en trek met een vork horizontale en verticale strepen in de pom.
- Leg de boterblokjes op de pom en bak de pom in 1 uur tot de korst bruin is.
- Verlaag de temperatuur naar 160 °C en bak nog 45 minuten.
- Check of je pom gaar is.
- Smullen maar!