Stadsdorp Geerdinkhof

Brengt buurtgenoten bij elkaar

In navolging van stadsdorpen in andere delen van Amsterdam bestaat sinds 2017 ook het ‘Stadsdorp Geerdinkhof’: een initiatief van en voor bewoners om het ideaal van kleinschalige nabuurschap in onze woonwijk Geerdinkhof gestalte te geven. Daarmee telt Amsterdam inmiddels meer dan 25 stadsdorpen.

Waar moet u aan denken bij modern nabuurschap?

  • gezamenlijk activiteiten ondernemen, zoals wandelen, koffiedrinken of naar de film gaan;
  • kleine klusjes voor elkaar doen in en rondom huis, zoals boodschappen doen, brengen/halen naar en van de dokter of ziekenhuis, een niet al te ingewikkeld computerprobleem oplossen;
  • het delen van informatie over allerlei zaken die van belang kunnen zijn, zoals informatie uitwisselen over aannemers en klusjesmannen, tuinonderhoud;

Kortom, elkaar over en weer de (helpende) hand reiken: buren voor buren!

De drie doelstellingen van Stadsdorp Geerdinkhof

  1. Het bedenken en aanbieden van activiteiten waaraan iedereen uit de wijk mee kan doen. Doel is onderling contact tot stand brengen en versterken en het uitwisselen van ervaringen over tal van onderwerpen. Dit gebeurt via digitale nieuwsbrieven. Zo’n 140 buurtbewoners ontvangen de nieuwsbrief. Per activiteit nemen zo’n vier tot maximaal vijftien mensen deel.
  2. Het organiseren van vraag en aanbod van hulp via de email stadsdorp@geerdinkhof.nl of de website www.stadsdorpgeerdinkhof.nl. De bedoeling is om hulpverzoeken van Geerdinkhoffers zoals ‘wie kan mij naar het ziekenhuis rijden’ beantwoord te krijgen. Ook kunnen bewoners via deze website hun diensten aanbieden.
  3. Het delen van informatie. We zijn gestart met het verzamelen van informatie voor mensen die zorg nodig hebben en zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen of mensen die kleiner willen wonen.

Kartrekkers
We zijn een Stadsdorp voor en door wijkbewoners. Vijf kartrekkers organiseren activiteiten, houden de website bij en zijn een intermediair tussen vraag en aanbod.